Norges første spillmilliardær: – Tenker ofte på hvor heldig jeg er
Hundrevis av nordmenn fikk Telefonen fra Hamar i 2024. Én av dem skiller seg markant ut: Kvinnen som ble Norges første spillmilliardær i januar. I dette intervjuet med Norsk Tipping forteller hun om hvordan året har vært.
Idet vi er inne i 2025s første dager er det naturlig å se tilbake på vinneråret 2024. Et år der 699 personer fikk Telefonen fra Hamar – med beskjed om at de hadde blitt millionærer i et av Norsk Tippings spill.
De 699 millionpremiene utgjør til sammen litt over 4,6 milliarder kroner.
Smadret den forrige rekorden
Og når vi først er inne på milliardsummer: Den desidert mest omtalte hendelsen i 2024 skriver seg ganske nøyaktig ett år tilbake i tid. Tirsdag 16. januar var en norsk kvinne den eneste spilleren med 5+2 rette tall i Eurojackpot. Utbetalingen markerte – med solid margin – ny rekord for premieutbetalinger i Norsk Tipping. Den nøyaktige summen var på smått utrolige 1 360 020 000 kroner. Den forrige rekorden var for øvrig på drøyt 485 millioner kroner.
Vinneren, en godt voksen dame fra Østlandet, har det siste året fått kjenne på hvordan det er være blant landets mest formuende personer – og ikke minst: brukt tid på å fordøye det.
Noen dager før julefeiringen satte inn, tok lotteri- og trekningsansvarlig Ingrid Roterud Mathisen imot vinneren i Norsk Tippings lokaler i Hamar. Siden de to snakket sammen første gang den nevnte tirsdagskvelden i januar, har de beholdt kontakten.
– Det er veldig hyggelig å være her på Hamar igjen, og ikke minst å treffe Ingrid, sier en smilende milliardvinner.
Hun har med seg et voksent barnebarn på turen til mjøsbyen.
– Vi har alltid hatt et godt og nært forhold. Det er trygt å ha ham med seg.
– Det var litt ensomt
Vi skrur klokka tilbake til ca. 22.00 tirsdag 16. januar 2024. Hos Norsk Tipping har storvinneralarmen gått, og et utvidet vinnerteam gjør seg klar til å håndtere en situasjon som er et godt stykke utenom det vanlige.
Ingrid Roterud Mathisen har hastet av gårde på jobb, og skal ringe vinneren. Til tross for at hun har tatt hundrevis av vinnertelefoner opp gjennom årene, kjenner hun på nervene. Dette er noe annet.
– Jeg skalv da jeg slo inn nummeret. Det kjentes i hele kroppen at jeg var i ferd med å gi noen en skjellsettende opplevelse – som vedkommende garantert skulle huske resten av sitt liv.
I den andre enden av Telefonen fra Hamar møter hun en fullstendig uforberedt vinner, som ikke har sjekket resultatene i appen. Samtalen blir lang. Premiebeløpet må gjentas flere ganger. Mange følelser skal ut, naturlig nok. Det veksler mellom glede, sjokk, litt bekymringer, og så glede igjen. Litt spesielt for vinneren er det også at hun er bortreist – og ikke skal hjem før noen dager senere.
– Jeg hadde ingen av mine nærmeste i nærheten, så det ble ganske ensomt der og da. Opplevelsen var helt utrolig, men samtidig svært vanskelig å ta innover seg. Jeg tok skjermdump av vinnerbeskjeden i appen, og ble sittende og se lenge på den. Det ble ikke så mye søvn den natta, sier hun.
Fra sin søvnløse tilværelse i senga sendte hun en tekstmelding til et av barna, med følgende tekst: «Nå er du gjeldfri».
(Saken fortsetter under videoen).
Ufattelig
I den nærmeste familien gikk «alarmen» kort tid etter. Det ble nærmest et sjokk for samtlige. Kunne det virkelig stemme? Har det rablet for henne? Hva skjer nå? Hva skal man gjøre med så mye penger?
Spørsmålene var mange, også for vinneren selv. Summen på 1,36 milliarder kroner – en milliard tre hundre og seksti millioner kroner – kunne nesten ikke begripes. Det ble overveldende.
Siden den gang har brikkene falt godt på plass for rekordvinneren. Det er ikke like voldsomt. Hun er svært takknemlig for hjelpen hun har fått av Advokatfirmaet Dehn, som er Norsk Tippings eksterne partner for juridisk og finansiell veiledning av millionvinnere (og nå også milliardvinnere). Innledningsvis brukte hun og familiemedlemmene god tid til denne tjenesten.
– Torbjørn og Ingvild er veldig dyktige, og har hjulpet meg på en god måte, kommenterer hun om de to advokatene (Torbjørn Evjenth og Ingvild Elisabeth Flovik) som står for oppfølgingen.
– Og så må jeg si at jeg er veldig glad for kontakten jeg har hatt, og fortsatt har, med Ingrid. Hun er virkelig en fantastisk person og en strålende representant for Norsk Tipping, legger hun til mens blikket går over bordet til lotteri- og trekningsansvarlig Roterud Mathisen.
Hvor mange vet?
Eurojackpot-storvinneren bor i en liten by på Østlandet. En typisk småby, om du vil. Hun har vært anonym i all informasjon ut fra Norsk Tipping siden hun vant. Men går det egentlig an å være anonym i lille Norge?
Et kjent begrep sier følgende: «Det én vet, vet én. Det to vet, vet alle». Og det stemmer kanskje?
– Det tror jeg. Mitt inntrykk er i hvert fall at svært mange i området jeg bor vet at jeg har vunnet, selv om hele familien har holdt kortene tett til brystet.
– Og hvordan er det?
– Det har gått overraskende bra. Jeg har ikke hatt noen negative opplevelser, bank i bordet.
Vinneren beskriver at hun alltid har hatt en hverdag med flere jern i ilden, hvor mye av tiden har blitt brukt aktivt i lokalmiljøet. Slik er det fortsatt.
– Jeg trives godt med det, og pengepremien har ikke endret på dette. Mange jeg omgir meg med er nok klar over at jeg har vunnet mye penger. Når jeg er i større grupper har det aldri skjedd at noen har kommentert eller spurt. Men hvis det kun er meg og en annen, eller kun noen få, da kan det komme spørsmål, sier hun.
– Og hva svarer du da?
– Da bekrefter jeg at det stemmer.
– Hvordan reagerer folk?
– Det er det som er så flott; folk er veldig glad på mine vegne. «Så bra at det var nettopp deg som vant, du som er så raus», har flere sagt. Det synes jeg er moro å høre.
– Har venner og omgangskrets endret seg i sin omgang med deg etter at du vant?
– Nei, ikke i det hele tatt. Det er akkurat som før, og det setter jeg pris på.
Norsk Tipping ønsker at du skal spille i trygge rammer - og at det skal gi spenning og glede. Er du imidlertid bekymret for dine spillvaner, foreslår vi at du besøker våre spillevettsider.
Rørende
Og nettopp «raus» er et ord det er vanskelig å komme utenom når storvinneren forteller om hva store pengesummer har blitt brukt til. Hun ønsker ikke å tallfeste dette nøyaktig, men bekrefter at millionsummer har tilfalt organisasjoner og mennesker som trenger det.
– For meg har det vært viktig å være helt sikker på at pengene jeg gir faktisk går til formålet som er tenkt, og ikke blir stykket opp i administrative eller byråkratiske kostnader. Det har jeg klart, og det betyr mye for meg å se at det faktisk hjelper noen, sier hun.
Hun forteller om organisasjoner som har nytt godt av store pengebeløp, men også om flere enkeltpersoner som – helt ut av det blå – har fått endret livene sine. Til det bedre.
– Det er personer som har slitt med forskjellige ting. Penger løser ikke alt, men det er et faktum at vanskelig økonomi ofte gjør en vond situasjon verre. Det å kunne hjelpe til med dette, og se at vedkommende får et løft og kanskje kan ta steget mot et bedre liv, er rørende. Det gjør meg virkelig glad.
(Saken fortsetter under bildet).
Den største glede er …
Og nettopp givergleden er det hun trekker fram som den viktigste gleden i forbindelse med Eurojackpot-premien.
– Det har vært et veldig spesielt år, med mange inntrykk og et bredt register av følelser. Faktisk har jeg nok aldri grått så mye som jeg har gjort i 2024. Ofte på grunn av glede, ofte på grunn av takknemlighet. Jeg er ekstremt takknemlig for muligheten jeg har fått til å hjelpe andre. Først og fremst min egen familie, men også mange andre. Jeg tenker ofte på hvor heldig jeg er som kan gjøre det.
Hennes egen familie har fått sin solide del av kaka, og har i likhet med henne fått en økonomisk trygghet få kan drømme om.
– Har du på noe tidspunkt vært bekymret for å dele ut såpass mye penger til dine nærmeste? For eksempel fryktet at det skulle gå «over styr» med dem?
– Nei, egentlig ikke. Hadde jeg vært det, hadde jeg ikke gjort det. Jeg synes de har håndtert det veldig, veldig bra alle sammen, svarer hun.
Barnebarnet, som er med til Hamar, kan skrive under på at det har vært et berg-og-dalbane-aktig år. I likhet med familiemedlemmene har han blitt mangemillionær. Men selv om saldoen på konto er markant annerledes enn tidligere, opplever han ikke at så mange andre ting i tilværelsen har endret seg.
– Vi har vært veldig heldige, og vi er selvfølgelig utrolig glade for dette. Det har gitt oss mange nye muligheter. Men selv jobber jeg fortsatt ganske mye, og forsøker å få egen virksomhet til å gå best mulig. Det er jo ikke slik at omgivelsene rundt endrer seg selv om jeg plutselig har fått mye penger.
– Du er ung, og kan kjøpe deg ting du kanskje bare har drømt om tidligere?
– Det er sant. Men det er rart: Jeg kjøpte en svært kostbar gjenstand – som jeg har drømt om. Men jeg følte ikke den samme gleden som jeg har gjort da jeg har kjøpt dyre ting tidligere. Før har jeg måttet jobbe hardt for å kjøpe en dyr ting; spare. Nå kunne jeg bare kjøpe den tingen uten å ha slitt for det. Det ble ikke det samme.
Han legger til:
– Jeg har ikke noe behov for å «flashe» at jeg har penger, heller. Jeg har aldri vært en sånn type.
– Hun er et forbilde
Det er mulig han har arvet denne holdningen av bestemor. Det er i hvert fall lite som umiddelbart lyser av sløseri.
– I det daglige er jeg nok mer eller mindre den samme. Jeg vokste opp med at vi måtte sjekke priser og handle fornuftig. Slik er det fortsatt, i hvert fall på de dagligdagse tingene. Jeg unngår fortsatt å fylle bensin når det er på det dyreste, og 50-prosenthylla på dagligvarebutikkene blir sjekket. Dessuten smører jeg fortsatt matpakke, sier hun og ler.
Barnebarnet fyller ut:
– Hun har alltid vært et godt forbilde for oss, og det er hun fortsatt – også på dette området.
Den gamle og slitte bilen hadde hun forresten en god stund etter at premiepengene sto på konto. Men da tok barn og barnebarn tak.
– De overrasket meg med en skikkelig morsom bil i gave. Det satte jeg pris på.
– Selv om den strengt tatt var kjøpt med «dine» penger?
– Ja, absolutt!
Sponset garasjeanlegg
Men selv om hun ikke skeier ut i det daglige, har det blitt noen solide investeringer. Ikke minst i eiendom.
– De dagligdagse vanene er som før, selv om jeg ikke trenger å se på prislappen lenger. Men når det gjelder de litt større tingene, har jeg nok vært litt mindre sparsom. Jeg har blant annet kjøpt flere boliger.
Hun bor likevel fortsatt i samme bolig som hun gjorde før premien. Noen umiddelbare flytteplaner har hun ikke.
De som bor i samme borettslag håper nok forresten at hun ikke endrer adresse med det første. De har nemlig fått kjenne på gavmildheten hennes.
– Det var snakk om å bygge nytt garasjeanlegg for beboerne. De var kommet et stykke på vei i planleggingen, men det viste seg at det ville bli dyrt. Såpass dyrt at felleskostnadene ville stige merkbart.
På et møte i sameiet viste det seg at det var flere millioner kroner som gjorde at hele prosjektet neppe var forsvarlig å gjennomføre. Da tok storvinneren ordet.
– Jeg sa at jeg hadde vunnet en større pengepremie, og at jeg derfor kunne betale det. Summen var over 10 millioner kroner.
– Hva slags reaksjoner kom da?
– Det ble helt stille i forsamlingen. Helt blikkstille i ti minutter. Det var veldig rart. Etter hvert uttrykte folk glede og takknemlighet. Veldig moro, sier hun og gliser godt.
Er ikke milliardær lenger
Etter ett år som milliardær konstaterer østlandskvinnen at livet er godt. Det å sikre sine nærmeste økonomisk har som nevnt vært prioritet nummer én, og der er hun i mål og vel så det. Samtidig skjer det vonde ting i milliardvinneres liv, som i alle andres liv. Et uventet dødsfall i nær familie er et eksempel på det.
– Jeg har kjent at jeg har vært sliten i det siste. Det er så mye som har skjedd det siste året, med mange følelser involvert. Jeg har et aktivt liv, og har nå kunnet dyrke min store lidenskap for reising enda mer. Men det har nok tatt litt på, sier hun – og legger til:
– Men jeg føler meg veldig heldig, og jeg kan ikke få understreket nok hvor takknemlig jeg er for at jeg kan hjelpe mange rundt meg.
1,36 milliarder er som nevnt norgeshistoriens desidert høyeste premieutbetaling. På tidspunktet hun vant regnet et familiemedlem ut at hvis hun hadde satt alt inn på høyrentekonto, ville årlige utbetalinger vært på rundt 67 millioner kroner. Formuesbeskatningen var da ikke tatt med i betraktningen.
Vi kan avsløre at kvinnen ikke lenger er milliardær. En markant del av summen er enten fordelt/gitt bort eller investert.
– Det lever jeg veldig godt med, kommenterer hun.
– Et siste spørsmål: Spiller du fortsatt Eurojackpot?
– He he. Ja, jeg leverer fortsatt noen rekker i lotteriene deres, og storkoser meg når jeg vinner 50 kroner. Men jeg er livredd for å vinne stort, svarer milliardvinneren.
Vinnersjanse Eurojackpot
For å vinne førstepremie i Eurojackpot må en ha 5 rette tall av 50 mulige, i tillegg til 2 rette stjernetall av 12 mulige. Det gir totalt ca. 140 millioner mulige kombinasjoner per rekke, og vinnersjansen blir da ca. 1:140 millioner per rekke. For andrepremie er vinnersjansen ca. 1:7 millioner per rekke, mens nasjonal premie (1 million kroner) er ca. 1:antall rekker.
Antall premieutbetalinger totalt i 2023 (Norge): 3 942 759
Antall førstepremieutbetalinger i 2023 (Norge): 0
Antall millionærer i 2023 (Norge): 119
Høyeste premieutbetaling i 2023 (Norge): 35 074 530 kr.
Aldersgrense 18 år – Hjelpelinjen.no
Les mer om vinnersjanser for Norsk Tippings spill her